Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Ministerul de Interne, cea mai…

Ministerul de Interne, cea mai coruptă instituţie

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) este instituţia afectată cel mai tare de fenomenul corupţiei. Potrivit unei Note informative a Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC) privind activitatea de combatere a actelor de corupţie şi celor conexe, de la începutul anului şi până în octombrie curent, instituţia a documentat 54 de acte de corupţie cu implicarea angajaţilor MAI, cu 44 de cazuri mai mult decât în perioada analogică a anului trecut.

Potrivit aceleiaşi surse, pe locul doi în topul celor mai corupte organizaţii se situează instituţiile Ministerului Educaţiei, cu 51 de cazuri de corupţie depistate, cu 28 de cazuri mai mult decât în primele 10 luni ale anului 2009, acestea fiind urmate de organele administraţiei publice locale (34 de cazuri de corupţie) şi organizaţiile şi societăţile comerciale (33 de cazuri de corupţie).

Având 14 acte de corupţie la activ, cu 5 mai mult decât în perioada analogică a anului trecut, instituţiilor Ministerului Sănătăţii le revine locul şase în topul celor mai corupte organizaţii.

Potrivit datelor CCCEC, sistemul judecătoresc se situează abia pe locul 10 (7 cazuri de corupţie), iar birourile vamale – pe 11 (5 cazuri de corupţie).

Totodată, Centrul menţionează faptul că, din totalul celor 1 046 de infracţiuni înregistrate în perioada respectivă, 40 de acte de corupţie au fost comise de către cetăţeni, printre acestea prevalând infracţiunile de trafic de influenţă.